Artikelmanus för publicering i Karolinska förbundets årsbok skickas till årsboksredaktören med e-post som en bifogad word-fil: arsbok@karolinskaforbundet.se. Redaktören kan också nås via vanlig post under adress:
Magnus Linnarsson, Historiska institutionen, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm.
Skicka gärna in förslag på artiklar till årsboken, men observera att publicering aldrig kan garanteras. Artiklar kan refuseras om vi anser att de inte passar i årsboken. Redaktören föreslår i många fall att texter skall omarbetas innan de är klara för publicering. Dessutom kan brist på utrymme i årsboken göra att vissa artiklar måste vänta ett eller flera år innan de kan beredas plats. Karolinska förbundet ansvarar inte för ej beställda artiklar eller recensioner.
Arvode utgår inte för bidrag i årsboken. Artikelförfattare får fem exemplar av den årsbok där deras artikel införts. Recensionsförfattare får ett exemplar.
Karolinska förbundet förebehåller sig rätten att återpublicera artiklar och recensioner på vår hemsida. Författare kan inte göra anspråk på eventuell kopieringsersättning eller försäljningsintäkter från årsboken.
Riktlinjer för artikelförfattare
Artiklarna i årsboken skall i huvudsak behandla karolinsk tid, dvs tidsperioden 1654–1718. De skall i vid bemärkelse behandla svensk historia, men det bör observeras att detta inte innebär någon begränsning till det nuvarande Sveriges geografiska gränser eller till svenska personer.
Det finns inte några fastslagna riktlinjer för hur långa artiklar i årsboken skall vara, utan det är upp till varje författare att hitta ett lagom omfång för sin text. Även när det gäller fotnoter finns viss frihet för varje författare att använda det system man föredrar.
Bilder eller illustrationer till artiklarna levereras lämpligen på cd/dvd om inte något annat överenskommits. Observera att Karolinska förbundet inte har möjlighet att ta fram eller betala för bilder till artiklar. Det är också respektive författares uppgift att kontrollera upphovsrätten till bilder och illustrationer.
Manuskript skall vara skrivna på svenska eller om så inte är möjligt på engelska, danska eller norska. Karolinska förbundet kan – inom rimliga gränser – hjälpa till med språkgranskning av artiklar. Däremot har vi mycket begränsade resurser när det gäller översättningar, och kan inte betala för att översätta texter. Vi vill dock inte att språkliga hinder skall hindra någon från att skriva i årsboken, utan försöker hitta en lösning på den här sortens problem när de uppkommer. Kontakta gärna redaktören för en diskussion kring dessa frågor.
I artiklarna skall Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII stavas med K i början av sina namn. Icke kungliga personers namn stavas så som man gjorde i deras samtid. Den som är osäker följer lämpligen den standard som finns i Svenskt biografiskt lexikon för respektive person.
Artikelförfattare skall bifoga en kortfattad författarpresentation, som innehåller namn, titel och nuvarande arbete, forskningsinriktning/forskningsintressen samt eventuellt senaste publikationer. Redaktören förbehåller sig rätten att korta inkomna författarpresentationer om de är alltför långa.
Riktlinjer för recensioner
Den som vill recensera någon viss bok bör först kontakta redaktören, inte minst för att undvika att flera recensioner inkommer för samma bok. Om den recenserade boken behandlar en längre tidsperiod skall särskilt fokus skall läggas på hur den karolinska tiden behandlas.
Recensionernas omfång bör lämpligen vara kring 6 000 tecken (inklusive blanksteg). De skall inledas med ett huvud där de bibliografiska uppgifterna anges, enligt följande modell:
Magnus Mörner, Människor, landskap, varor & vägar. Essäer från svenskt 1600- och 1700-tal, Atlantis 2001. 300 s.
Recensionsförfattare skall bifoga en författarpresentation bestående av namn, titel och arbetsplats eller hemort.
Recensionsexemplar av böcker till årsboken skickas vänligen till följande adress:
Magnus Linnarsson
Historiska institutionen
Stockholms universitet
106 91 Stockholm